Розробка інформаційної технології виявлення системних ефектів, що демаскують порушення характеру динамічної рівноваги біопродукційних процесів - Бих, А. І.; Печерська, А. І. (My University, 2017)
Розробка інформаційних технологій (ІТ) для підтримки рішень по усуненню загроз біопезпеці, що є причиною порушення біопродукційних процесів у різних біооб'єктах, є вельми актуальною проблемою і в першу чергу для національної безпеки (для усунення загроз отруєння джерел питної води та виникнення епідемій небезпечних інфекційних хвороб, викликаних широкомасштабною руйнацією систем водопостачання та каналізації в густонаселених регіонах). Розробка відповідних ІТ має значення також для вирішення можливих проблем продовольчої безпеки у зв'язку з порушенням нормального стану теренів агропромислового користування. Сумісність таких технологій з використанням легких безпілотних літальних апаратів (БПЛА) для отримання дистанційними методами похідної фактичної інформації сприяє суттєвому покращенню умов їхнього використання у складі систем екологічного моніторингу. З огляду на це визначення ознак, за якими можна дистанційно виявляти суттєві з точки зору біобезпеки ознаки різних станів біопродукційних процесів, є одним з основних завдань сучасної екології. Йдеться найперше про ознаки, які можуть бути дистанційно визначені з використанням легких БПЛА, а також ознаки, що пов'язані з механізмами підтримання гомеостазу біологічних систем. З огляду на системний характер таких ознак виникає потреба в використанні відповідних математичних моделей, спроможних відображувати певні аспекти механізмів гомеостазу і певний стан біопродукційних процесів у досліджуваних біооб'єктах. В свою чергу виявлення та оцінка екологічного ризику в короткі терміни, як найбільш важливого показника при прийнятті рішень, що стосуються охорони навколишнього середовища та екологічної безпеки, в силу своєї інформаційної ємності вимагає застосування спеціальних комп'ютерних рішень. Сучасні темпи розвитку ІТ багато в чому зумовлюють зміст систем екологічного моніторингу, в яких аналіз і зберігання інформації, що постійно надходить, не може проводитися без такої складової, як база даних (БД). Це особливо важливо, коли мова йде про роботу з інформацією з високою розсіяністю параметрів. Тому розробка відповідної спеціалізованої БД виявлення системних ефектів, що демаскують порушення характеру динамічної рівноваги біопродукційних процесів, дозволить організувати інформаційний зв'язок між цими даними в ІТ, а також прискорити і спростити доступ до них у відповідній системі. Для вирішення цього питання пропонується застосувати реляційний підхід до створення БД, що передбачає повну незалежність даних, маніпулювання якими на рівні мови системи керування не потребує розробки додаткового програмного забезпечення та не прив’язано до структури самої БД.
Keywords: безпілотний літальний апарат; дистанційне супутникове спостереження; інформаційна технологія; реляційна модель даних; система керування базою даних