Національна безпека України в умовах нових викликів європейській та євроатлантичній солідарності - Яковюк, І. В.; Білоусов, Є. М. (ФОП Рубан В. В., 2022)
Питання створення архітектури європейської безпеки є нагальною потребою з часів закінчення «холодної війни». Головним викликом тривалий час залишалося зближення колишніх ворогів та пошук modus vivendi, який би пристосував існуючі інститути безпеки до відносин з Росією. Однак, починаючи з агресії Росії стосовно Грузії, а особливо в умовах російської агресії проти України дискусія стосовно архітектури європейської безпеки набула нового імпульсу і спрямування. У цьому контексті потребують реформування безпекової політики Сполучених Штатів Америки, Організації Північноатлантичного договору (НАТО), Європейського Союзу та його держав-членів з метою забезпечення і підтримання миру в Європі. Нова європейська архітектура безпеки потребує визначення ролі і місця в ній й України,так само як і нова архітектура міжнародноі безпеки вимагатиме поглиблення співпраці європейських країн і США в безпековій сфері. The issue of creating European security architecture is an urgent need since the end of the Cold War. The main challenge for a long time was the rapprochement of the former enemies and the search for Modus Vivendi, which would adapt existing security institutions to relations with Russia. However, from Russia's aggression on Georgia, and especially in the context of Russian aggression against Ukraine, a discussion on European security architecture has acquired a new impulse and direction. In this context, the United States security policy, the NATO-Atlantic Treaty (NATO), the European Union and its Member States to ensure and maintain peace in Europe, need to be reformed. The new European Security Architecture requires determining the role and place in Ukraine, as well as the new architecture of international security will require the deepening of cooperation between European countries and the US in the security sphere.
Keywords: міжнародна безпека; архітектура європейської безпеки; НАТО; російсько-українська війна; міжнародні організації; international security; European security architecture; NATO; Russian-Ukrainian war; international organizations