Використання нульових водяних знаків для підтвердження авторства зображень та багатофакторної автентифікації - Поддубний, В. О.; Гвоздьов, Р. Ю.; Сєвєрінов, О. В. (ХНУРЕ, 2024)
Актуальність роботи полягає у виявленні можливостей використання нульових водяних знаків для підтвердження авторства цифрових зображень та використання нульових водяних знаків для зображень в якості методу багатофакторної автентифікації. Запропоновано модернізований алгоритм нульового водяного знаку для тестування можливостей нульових водяних знаків. Запропоновано алгоритм багатофакторної автентифікації з використанням нульових водяних знаків. Проведені тестування виявили, що нульові водяні знаки не підходять для підтвердження авторства, оскільки не можуть гарантувати відмінність між подібними зображеннями або між зображеннями одного автора. Проте існує перспектива використання даної технології в схемах багато факторної автентифікації, в поєднанні з іншими методами автентифікації (такими як пароль, біометрія, токени).
Keywords: водяний знак; нульовий водяний знак; автентифікація; авторство; DWT