Дослідження методів підвищення безпеки вебзастосунків для PHP фреймворків - Ходонович, А. Б. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є підвищення безпеки вебзастосунків, розроблених з використанням PHP-фреймворків. Метою дослідження є аналіз методів підвищення безпеки вебзастосуноків на основі PHP-фреймворків, розробка та впровадження підходів, спрямованих на захист від найпоширеніших загроз. У ході дослідження проведено аналіз уразливостей, таких як SQL ін’єкції, вразливості контролю доступу, міжсайтовий скриптинг (XSS), неправильне налаштування безпеки, вразливості автентифікації тощо. Розроблено та протестовано методи захисту з використанням параметризованих запитів, управління сесіями, багатофакторною автентифікацією та суворої політики доступу. Практична частина включає реалізацію цих механізмів у вебзастосунках на Laravel та їх тестування щодо стійкості до основних видів атак.
Keywords: безпека вебзастосунків; php фреймворк; laravel; sql ін’єкції; управління доступом; багатофакторна автентифікація; контроль сесій