Уточнені математичні моделі для дослідження вільних та вимушених коливань рідини в резервуарах - Крютченко, Д. В. (My University, 2023)
Метою дисертаційної роботи є розроблення сучасного ефективного обчислювального методу для аналізу власних і вимушених коливань складених оболонкових конструкцій з перегородками за різними умовами експлуатації. Об’єктом дослідження є процеси коливань рідини в оболонкових конструкціях з відсіками, частково заповненими рідиною. Предметом дослідження є частоти та форми коливань рідини у оболонкових конструкцій і методи їх числового аналізу. Через те, що у світі постійно виникають такі явища, як землетруси, теракти, аварії, то при проектуванні резервуарів для зберігання легкозаймистих та отруйних речовин важливо враховувати, які сили можуть діяти на резервуар та рідину, що в ньому зберігається. Виплескування легкозаймистих та токсичних речовин при дії раптово прикладеного зовнішнього навантаження може призвести до техногенної катастрофи. У різних інженерних галузях, таких, як авіабудування, ракетно-космічна техніка, енергетика повітряних установок, транспорт, енергетичне машинобудування, хімічна промисловість та ін. широко за стосовуються елементи тонкостінних конструкцій, які працюють в умовах підвищених технологічних навантажень. Це резервуари, баки, цистерни для збереження нафти, ракетного палива, легкозаймистих або отруйних речовин.
Keywords: крайова задача; метод граничних елементів та суперелементів; течія рідини; коливання рідини; жорсткі та пружні оболонки; паливні баки; вертикальні та горизонтальні навантаження