Дослідження еволюційних методів для глобальної пошукової оптимізації - Магніцький, Є. Д. (My University, 2023)
Об’єктом роботи є вибірка анкетних даних, введених користувачем. Метою роботи є розробка та дослідження еволюційних методів для глобальної пошукової оптимізації. Розглянуто задачу кластеризації масивів даних, що описано як у векторній, так і матричній формах на основі оптимізації функцій щільності розподілу даних у цих масивах. Для оптимізації цих функцій – пошуку локальних екстремумів запропоновані методи Fish School Search, та Genetic Algorithm випадкового пошуку та еволюційної оптимізації. У результаті роботи здійснена програмна реалізація еволюційних методів для глобальної пошукової оптимізації та здійснене імітаційне моделювання методів, проведено аналіз роботи еволюційних алгоритмів
Keywords: кластерний аналіз; багатоекстримальні дані; функції щільності; еволюційні алгоритми; алгоритм зграї риб; генетичний алгоритм