Алгоритмічні підходи до ідентифікації транспортних засобів за допомогою комп’ютерного зору - Погребняк, Я. В. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – транспортні засоби, що відображені у відеопотоці. Предмет дослідження – алгоритмічні підходи до ідентифікації транспортних засобів, використовуючи комп’ютерний зір. Мета роботи – розробка програмного рішення, призначеного для виявлення, супроводження та вимірювання швидкості транспортних засобів з використанням алгоритмів комп’ютерного зору та глибокого навчання. У роботі виконано аналіз сучасних методів автоматичної ідентифікації транспортних засобів, зокрема методів з використанням згорткових нейронних мереж. Здійснено порівняльний аналіз моделей YOLOv8 та інших архітектур. Система розроблена на мові Python, спираючись на бібліотеки Ultralytics YOLO та OpenCV. Під час дослідження проведено експериментальне випробування функціонування моделі на справжніх відеоматеріалах, що засвідчило її надійність, значну швидкість обробки та високу точність ідентифікації об'єктів. Запропоноване рішення продемонструвало високу продуктивність, стабільну роботу та має потенціал для інтеграції в системи інтелектуального відеоспостереження.
Keywords: відеоаналітика; глибоке навчання; детекція ідентифікація транспортних засобів; комп’ютерний зір; трекінг; швидкість руху