Аналіз квантових алгоритмів CRYSTALS-Kyber І CRYSTALS-Dilithium - Хівренко, Г. О. (ХНУРЕ, 2025)
Метою роботи є оцінка теоретичних основ, які забезпечують безпеку алгоритмів CRYSTALS-KYBER і CRYSTALS-Dilithium від відомих квантовоздатних опонентів. Також проаналізовані їх характеристики продуктивності, такі як розмір ключа, затримка та накладні витрати на обчислення, під час розгортання на різних платформах, включаючи обмежені середовища, такі як пристрої IoT. Крім того досліджені стратегії безперебійного переходу від поточних стандартів (RSA та ECC) до квантово-стійких протоколів, що забезпечують безперервність захищених комунікацій без шкоди для ефективності та зручності використання