Органічні напівпровідникові матеріали - Галат, О. Б.; Пятайкіна, М. І.; Щербань, І. М. (ХНУРЕ, 2025)
У навчальному посібнику містяться основні фізичні принципи функціонування органічних напівпровідникових електронних структур, описується молекулярна й електронна побудова органічних молекул, визначаються напрями розвитку молекулярної макро- та мікроелектроніки. Розглянуто найбільш поширені класи органічних напівпровідникових матеріалів: комплекси з переносом заряду, сполучені полімери, п’єзо- та піроелектричні матеріали, молекулярні органічні магнетики, рідкі кристали. Наведено сфери використання органічних матеріалів у електроніці та мікроелектроніці, оптоелектронних приладах, пристроях відтворення інформації. Увагу приділено використанню квантово-розмірних структур на основі органічних матеріалів у елементах мікро- та наноелектроніки.Матеріал підібрано на основі конспектів лекцій та методичних вказівок з відповідної дисципліни, що розробляли автори для студентів Харківського національного університету радіоелектроніки. Рекомендовано як навчальний посібник для здобувачів усіх форм навчання спеціальностей 176 Мікро- та наносистемна техніка, 171 Електроніка та G5 Електроніка, електронні комунікації, приладобудування та радіотехніка.
Keywords: органічний матеріал; напівпровідник; сполучені полімери; рідкі кристали