Інтелектуальна комп’ютерна система аналізу та прогнозування енергоспоживання - Полоус, В. Ю. (My University, 2023)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка інтелектуальної комп’ютерної системи аналізу та прогнозування енергоспоживання, що дозволить створити надійну та точну систему, яка допоможе покращити прогнозування споживання та збалансувати енергетичну систему країни. Об’єктом дослідження є процеси енергоспоживання. Предметом дослідження є методи та моделі аналізу та прогнозування енергоспоживання. У роботі проведено комплексний аналіз предметної області, існуючих методів та підходів до прогнозування енергоспоживання. Розглянуто класифікацію інтервалів прогнозування, традиційні та інтелектуальні методи, проаналізовано сучасні системи прогнозування. Для вирішення поставленої задачі було проаналізовано та обрано LSTM метод прогнозування. Він може застосовуватися енергопостачальними компаніями для оптимізації процесів та підвищення ефективності енергосистеми.
Keywords: інтелектуальна модель; інтервал прогнозування; енергоспоживання; інтелектуальна система; довга короткочасна пам’ять; авторегресійне інтегроване ковзне середнє