Математичні основи оцінювання невизначеності вимірювань - Боцюра, О. А.; Захаров, І. П. (ТОВ «Оберіг», 2025)
Розглянуто застосування математичних операцій, які необхідно виконувати під час оцінювання невизначеності вимірювань: отримання статистичних оцінок розсіювання показань індикаційних вимірювальних приладів; розрахунок стандартної інструментальної невизначеності вимірювань повірених та відкаліброваних засобів вимірювальної техніки; правила розрахунку сумарної стандартної та розширеної невизначеності для прямих одноразових та багаторазових вимірювань; техніка розрахунку частинних похідних при отриманні коефіцієнтів чутливості; процедура оцінювання невизначеності непрямих вимірювань з урахуванням кореляції між результатами вимірювань вхідних величин; складання бюджетів невизначеності для всіх видів вимірювань; застосування методу частинних прирощень та методу Монте-Карло для автоматизації оцінювання невизначеності вимірювань. Призначено для студентів, аспірантів та викладачів ВНЗ, а також фахівців у галузі метрології і вимірювальної техніки
Keywords: TECHNOLOGY