Дослідження методу комп'ютерного зору для виявлення накладання об'єктів на зображеннях - Норець, Дан. А. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є процес автоматизованого аналізу зображень із використанням методів комп’ютерного зору. Предметом дослідження виступають методи та алгоритми виявлення накладених об’єктів на зображеннях з використанням інстанс-сегментації. Метою роботи є дослідження, порівняння та оцінка ефективності сучасних методів комп’ютерного зору для визначення об’єктів, що частково або повністю перекриваються на зображеннях, з використанням глибоких нейронних мереж. У роботі застосовувалися методи теоретичного аналізу літературних джерел, експериментальне моделювання, використання глибоких згорткових нейронних мереж (DINO, YOLOv8 Seg, RT-DETR), а також метрики оцінювання якості інстанс-сегментації. У результаті дослідження було обґрунтовано доцільність використання методів інстанс-сегментації для задач виявлення накладених об’єктів. Проаналізовано архітектури сучасних моделей, визначено їх переваги та обмеження у контексті поставленої задачі. Розроблено підхід до оцінки якості роботи моделей на основі релевантних метрик, що дозволяє об’єктивно порівнювати їхню ефективність у різних умовах. Отримані результати можуть бути використані для подальшої розробки систем відеоаналітики, медичної діагностики, безпеки, а також інших сфер, де важливо точно розпізнавати об’єкти в умовах часткового перекриття.
Keywords: виявлення об’єктів; інстанс-сегментація; комп’ютерний зір; накладання; обробка зображень; objectdetection; instance segmentation