Глибинна рекурентна нейронна мережа та її навчання в завданні розпізнавання мови по губах - Онищенко, А. Г. (My University, 2021)
Предмет дослідження – штучні нейронні мережі та методи їх навчання в завданнях розпізнавання відеоданих, що відображають мову глухо-німих людей. Об’єкт дослідження – процес аналізу масивів відеоданих, що відображають мову людей з обмеженими можливостями. Методи дослідження базуються на теорії штучних нейронних мереж, теорії оптимізації, теорія розпізнавання образів. Метою даної роботи є розробка штучної нейронної мережі для вирішення завдання розпізнавання мови глухо-німих на основі відеоспостережень.
Keywords: аугментація; згорткова нейронна мережа; зчитування по губах; машинний зір; модель маркова; спатіотемпоральна характеристика; штучна нейронна мережа