Експериментальні дослідження випромінювача лідару, побудованого за схемою генератор підсилювач - Цопа, О. І.; Зарудний, О. А. (ХНУРЕ, 2023)
Наведено результати експериментальних досліджень енергетичних характеристик передавача лідару, побудованого за схемою генератор-підсилювач на органічному барвнику з ламповим накачуванням. При побудові випромінювача лідара за схемою генератор-підсилювач в умовах постійної щільності накачування виникає проблема вибору співвідношення між протяжністю активного елемента генератора і протяжністю активного середовища підсилювача біжучої хвилі, яка б забезпечувала максимальний ККД всього випромінювача. Основним завданням роботи була експериментальна перевірка результатів теоретичних досліджень з метою визначення факторів, що впливають на вибір співвідношень довжин активних елементів генератора та підсилювача на основі органічного барвника родамін 6Ж з ламповим накачуванням при обмеженій їх сумарній протяжності. Результати експериментів підтверджують теоретичні висновки про те, що існують оптимальні співвідношення довжин генератора і підсилювача, при яких енергія випромінювання є максимальною. Гранична довжина підсилювача та енергія випромінювача, побудованого за схемою генератор-підсилювач обмежуються за рахунок зростання інтенсивності випромінювання, що посилюється уздовж активного елементу, а також збільшення інтенсивності посиленого шуму.
Keywords: лідар; генератор; підсилювач; лампа-спалах; резонатор; накачка