Дослідження методів моделювання комплексних систем захисту інформації - Клочкова, Д. Ю. (My University, 2024)
Об’єкт дослідження – процес моделювання комплексних систем захисту інформації. Предмет дослідження – методи моделювання комплексних систем захисту інформації. Мета роботи – аналіз методів моделювання комплексних систем захисту інформації, їх функцій та особливостей застосування. Методи досліджень – спостереження, аналіз та порівняння. У роботі досліджуються формальні підходи для оцінки комплексної системи захисту інформації, а також вибір засобів забезпечення захисту інформації для довільної інформаційної системи. Детально описані моделі систем захисту інформації, розглянуто існуючі моделі оптимізації складу комплексу засобів захисту в комплексних системах захисту інформації. Також, розглянуто більшість сучасних засобів забезпечення захисту інформації, включаючи конкретні продукти від різних виробників. Вибір оптимальних засобів, серед розглянутих продуктів, здійснено, в тому числи, за допомогою методів згортки. Проведено аналіз вимог і здійснено порівняння методів моделювання комплексних систем захисту інформації, їх властивостей та застосування. В роботі був запропонований новий показник ефективності та критерій оптимізації вибору засобів захисту по кожному каналу витоку інформації. Також був запропонований показник ефективності, критерій та алгоритм оптимізації складу комплексу засобів захисту інформації для інформаційної системи в цілому. Результати роботи доцільно використовувати при визначенні оптимального складу комплексу засобів захисту при проектуванні комплексної системи захисту.
Keywords: захист інформації; інформаційна система; канал витоку інформації; вразливість