Дослідження гнучких гібридних моделей життєвого циклу ІТ-проєкту - Мартиненко, М. В. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження кваліфікаційної роботи є процес управління життєвим циклом ІТ-проєктів. Мета роботи - аналіз існуючих гнучких гібридних моделей життєвого циклу та розробка рекомендацій з адаптації методології Crystal для ефективного управління різними типами ІТ-проєктів (продуктовими, аутсорсинговими, R&D, підтримки та внутрішніми корпоративними). У роботі здійснено комплексний огляд сучасних моделей життєвого циклу ІТ-проєктів, зокрема каскадної, спіральної, ітеративної, інкрементної, прототипної, а також гнучких методів Scrum, Kanban, XP, Lean, Scrumban, Crystal. Проведено порівняльний аналіз гнучких гібридних підходів та типів ІТ-проєктів з визначенням критеріїв вибору відповідної моделі управління. Особливу увагу приділено методології Crystal, як одній з найбільш адаптивних гнучких систем. Розроблено рекомендації з її адаптації до кожного з п’яти типів ІТ-проєктів. Проведено апробацію розроблених підходів на прикладі реального ІТ-проєкту з оцінкою результатів впровадження. Наукова новизна полягає в практичній адаптації гнучкої методології Crystal до різних умов реалізації проєктів в ІТ-сфері з урахуванням їх специфіки, критичності, розміру команди та рівня змінності вимог. Практичне значення роботи полягає у можливості використання запропонованих підходів при плануванні, організації та контролі ІТ-проєктів у реальному бізнес-середовищі.
Keywords: гнучке управління; гібридна модель; життєвий цикл