Порівняння VPN протоколів - Рябко, М. С. (My University, 2020)
Об'єкт дослідження – протоколи для створення віртуальних приватних мереж. Мета роботи – порівняльний аналіз протоколів шляхом побудови віртуальних приватних мережі на їх основі та вибір найбільш оптимального протоколу. Розглянуті основні типи протоколів для створення віртуальних приватних мереж, а саме PPTP, L2TP/IPsec та OpenVPN. Створено на основі даних протоколів віртуальні мережі за допомогою хмарних провайдерів AWS, DigitalOcean та віртуального приватного серверу. Отримано метрики для кожного типу створених мереж та зроблено додаткові розрахунки для їх аналізу та порівняння. Виходячи з отриманих результатів запропоновано алгоритм вибору протоколу для віртуальної приватної мережі.
Keywords: віртуальна приватна мережа; інстанс; середньоквадратичне відхилення швидкості; швидкість підключення