Система позиціонування об'єктів в закритих приміщеннях на основі технології Bluetooth Low Energy - Нарижний, Т. В. (My University, 2024)
За останні кілька років роль таких систем позиціонування як Система глобального позиціонування (GPS) та Глобальна Навігаційна Супутникова Система (ГНСС) у великих містах стрімко падає. Причиною цього є збільшення щільності, висоти і площі будівель. Стіни будівель є одними з ключових проблем у роботі цих систем позиціонування. Крім того, вищевказані системи не в змозі виконувати поставлені завдання в таких масштабних будівлях, як музеї, виставки та торгівельні центри. У зв'язку з цим в останні роки, з'явилася нова глобальна проблема в області внутрішнього позиціонування - локалізація та подальша навігація рухомих об'єктів (пішоходів, транспортних засобів і роботів) в закритих приміщеннях, а також у середовищах, в якоких системи супутникової навігації з якихось причин не являються ефективними. Останнім часом багато технологій та методів було запропоновано для локалізації мобільних об'єктів всередині і зовні будинків. Тим не менше, кожен метод має свої недоліки. У цій роботі ми пропонуємо об'єднати декілька технологій, які забезпечують більш високі результати точності визначення поточного положення рухомого об'єкта. Щоб продемонструвати цей підхід був запропонований прототип системи на основі ОС Android з iBeacon і акселерометром. Експериментальні результати показують поліпшену точність позиціонування в порівнянні з кожною з технологій окремо. У цій роботі вирішуються наступні завдання: експериментальні дослідження RSS (потужність сигналу) для WiFi, Bluetooth і iBeacon; розробка прототипу системи локалізації мобільних об'єктів на основі смартфонів і планшетів під управлінням ОС Android і iOS; вибір методу для оптимального розташування датчиків в просторі.
System for Positioning Objects in Closed Rooms Based on Bluetooth Low Energy Technology
Keywords: позиціонування; планшет