Модуль реабілітації нюхальної функції після COVID-19 - Худаєва, С. А.; Аврунін, О. Г.; Шушляпіна, Н. О. (КВІЦ, 2021)
Розроблено алгоритм визначення нюхальної чутливості, який включає тестування за 5-ма одиривекторами з визначенням перепаду тиску, витратами повітря, відповідні розрахунки потужності та енергії дихання і визначення одоранту, при відчутті якого досягаються мінімальні енергетичні характеристики носового дихання. Надалі визначений одорант може використовуватись для майбутнього дихально-нюхального тренінгу. Запропонований дихально-нюхальний тренінг може бути ефективним не лише при респіраторно-ольфакторних порушеннях, а також при дизосміях центрального походження при дії нюхальної речовини в якості стимулюючого впливу.
Keywords: одорант; носове дихання