Аналіз тональності тексту українською мовою - Рябишев, О. В.; Єрохін, А. Л.; Бахмет, А. Г. (ХНУРЭ, 2021)
Стаття присвячена дослідженню методів автоматичного аналізу тональності тексту (сентимент-аналізу) та виявлення найбільш ефективних методів аналізу тональності тексту українською мовою. В результаті дослідження вирішена задача генерування набору даних (датасету) українською мовою на основі відгуків користувачів про мобільні додатки. Отриманий датасет використано для проведення експерименту з виявлення оптимального алгоритму бінарної класифікації для текстів українською мовою, а також побудована модель бінарного класифікатора на основі результатів експерименту. Вирішена задача бінарної класифікації тексту українською мовою за допомогою претренованої багатомовної BERT-моделі з використанням згенерованного датасету
Keywords: тональність тексту; сентимент-аналіз; машинне навчання