Математичне моделювання поверхні методами інтерстріпації функцій за неповною інформацією про неї - Славік, О. В. (ХНУРЕ, 2021)
Дисертаційна робота присвячена математичному моделюванню поверхні тіла методами інтерстріпації функцій двох змінних за відомою інформацією про неї на смугах із границями певної форми. Наведені в даній роботі методи відновлення поверхні між смугами є подальшим розвитком теорії інтерстріпації функцій, вперше запропонованих в роботах О. М. Литвина та Ю. І. Матвєєвої, де було наведено оператори інтерстріпації для випадку смуг із границями, паралельними осям координат. Досліджено методи відновлення пошкоджених поверхонь операторами інтерстріпації на системах смуг, границі яких є прямими, розташованими під довільним кутом; границі яких представлені криволінійними функціями; границі яких є замкнутими контурами. Наведено метод знаходження ліній розриву неперервної функції (однієїабо двох змінних) або їх похідної деякого порядку. Встановлено алгоритм знаходження точок розриву для функцій однієї змінної або їх похідних деякого порядку.
Keywords: нові інформаційні оператори; інтерстріпація; інтерлінація; відновлення зображень; дистанційне зондування планети; сейсмічна томографія; картографія; неперервність; new information operators; interlination; interstrripation; inpainting; remote semsing of the planet; seismic tomography; cartography