Рекомендаційна система на основі компактної гібридної моделікористувача - Ситнікова, П. Е.; Гребенюк, М. О. (ХНУРЕ, 2023)
Запропоновано компактну гібридну модель користувача для методу спільної фільтрації інформації. Ця модель долає обмеження, які часто виникають при використанні традиційних підходів, і дозволяє ефективніше генерувати персоналізовані рекомендації. Для наочного прикладу цієї моделі було взято рекомендаційну систему кінофільмів. Запропонована модель пов’язує оцінки користувачів з деяким описом вмісту об’єктів. Для цього введено поняття міри цікавості жанру, що являє собою гібридну ознаку, яка поєднує оцінки користувачів і жанри фільмів, та представляє уподобання користувача на рівні моделі. Таким чином, запропонована модель зберігає точність спільної фільтрації на основі пам’яті та масштабованість на основі моделі. Це сприяє значному зменшенню складності системи, її розрідженості та забезпечує виконання взаємовідношення транзитивності між сусідами.
Keywords: гібридна модель користувача; фільтрація інформації