Адаптивний метод діагностування технічного стану радіотехнічних засобів озброєння - Рощупкін, Є. С.; Герасимов, С. В.; Гречка, О. В.; Гайбадулов, Б. В.; Джус, В. В. (НАСВ, 2020)
В доповіді пропонується наступний адаптивний метод діагностування технічного стану радіотехнічних засобів озброєння. Для РТЗ попередньо визначається ансамбль усіх параметрів, доступних для перевірки, та розраховуються діапазони їх припустимих значень. Параметри та їх припустимі значення заносяться до бази початкових даних. На підставі отриманих знань створюється база синтезованих за критеріями точності, інформативності та чутливості вимірювальних та тестових сигналів. Інформація про параметри, що контролюються, та сигнали, що використовуються, є підґрунтям для розрахунку оптимальних переліків потрібних цифрових засобів діагностування й контролю. Відмінність методу, що пропонується, від існуючих полягає в наступному. За результатами контролю технічного стану після обробки результатів вимірювань, які подаються для зберігання до базі результатів вимірювань, визначаються параметри, сигнали, засоби діагностування й контролю на наступну перевірку. Таким чином, кожна наступна перевірка "адаптується" до результатів попередніх вимірювань та оцінок технічного діагностування РТЗ. Використання баз, які "накопичують" отримані результати, та використання цифрової техніки дозволяють оперативно проводити оцінку статистичних характеристик потрібних параметрів. Як показали попередні розрахунки, реалізація адаптивного методу діагностування технічного стану, що пропонується, дозволить скоротити час проведення діагностувань та збільшити інтервал між ними без погіршення точності та інформативності, що підвищує коефіцієнт готовності (оперативної готовності) радіотехнічних засобів озброєння. Як "плату" за реалізацію методу можна визначити початкові витрати часу та матеріальних засобів на проведення відповідних розрахунків та створення відповідної бази методу.
Keywords: адаптивний метод; технічне діагностування; технічний стан