Облікова політика і економічна безпека в системі управління підприємством - Замлинський, В. А.; Волошина, О. В.; Степаненко, С. В. (My University, 2024)
Метою статті є визначення ролі облікової політики в ефективному управлінні економічною діяльністю у сучасних небезпечних умовах життєдіяльності підприємства. Облікова система має бути сформована на виваженій і осучасненій обліковій політиці. Наукова цінність одержаних досліджень полягає у доповненні методичних засад, поновленому комплексі правил і процедур, які враховують ризики воєнного і повоєнного стану, регламентують сучасний порядок спостереження, фіксації, оброблення та узагальнення руху основних і обігових засобів, виробничого процесу, грошово-кредитних відносин, визначення розміру заподіяної шкоди та формування показників господарської діяльності. Облікова політика регламентує діяльність економічного суб’єкта, є моделлю обліковоаналітичного процесу з урахуванням ризиків і викликів внутрішнього і зовнішнього середовища. Розкрито економічну сутність і порядок розроблення облікової політики підприємствами України. Запропоновано визначення облікової політики як сукупність методів, принципів, процедур, організації та ведення бухгалтерського обліку, складання і подання фінансової звітності, що обираються суб’єктом господарювання самостійно з врахуванням особливостей його діяльності і впливають на ефективність його діяльності та знаходять своє відображення у наказі про облікову політику. У результаті проведеного дослідження розкрито чинники, що впливають на формування та розроблення облікової політики, представлено складові облікової політики та основні підходи до її положень, систематизовано принципи і найважливіші елементи облікової політики, обґрунтовано причини зміни облікової політики в умовах воєнного стану і їх відображення в бухгалтерському обліку. Дослідженням встановлено, що на економічну безпеку підприємства впливають загальні підходи до формування облікової політики, а також методи обраної облікової політики і облікового оцінювання в умовах воєнного стану. Облікова політика в контексті економічної безпеки підприємства має сприяти формуванню стратегії розвитку підприємства на довгострокову перспективу, бути одним з інструментів управління витратами і фінансовими результатами, стратегічного планування, страхування підприємства від небезпек і загроз значної втрати коштів, управління обсягом нарахованих податків, практичного вирішення протиріч нормативних актів з бухгалтерського обліку і звітності, джерелом методів оцінювання й обліку фінансових інструментів і відновлення стійкості у майбутньому.
Accounting policy and economic security in the enterprise management system
Keywords: бухгалтерський облік наслідків війни; відео- та фотофіксація; пряма матеріальна шкода; оцінювання завданих збитків; наказ про облікову політику; організація обліку; інвентаризація; аграрний бізнес