Аналіз шумових компонентів діодних автогенераторів НВЧ - Меняйло, О. Д.; Григор’єва, О. В. (ХНУРЕ, 2025)
Робота присвячена теоретичному і практичному дослідженню флуктуаційних компонентів діодних автогенераторів. Розглянуто механізм формування флуктуаційних компонентів діодних генераторів. Проведено експериментальне дослідження флуктуаційних компонентів автогенераторів. В якості прикладу діодного автогенератора, що має досить великий рівень власних шумів, вибрано генератор на лавино пролітному діоді. За результатами досліджень амплітудно-модульованих та частото-модульованих шумових компонентів автогенератора на лавино-пролітному діоді в залежності від добротності його коливальної системи спостерігається експоненційний характер цих залежностей, що передбачалось за результатами теоретичного аналізу. Проведені дослідження свідчать про узгодженість теоретичних висновків з практичними результатами. Висновки можуть бути використані при проєктуванні діодних генераторів НВЧ з заданими флуктуаційними характеристиками.
Keywords: діодний автогенератор; флуктуаційний компонент; експериментальне дослідження; частото модульований шум; амплітудно модульований шум