Оптимізація маршрутів для мандрівників за допомогою методів машинного навчання - Біляєва, А. С. (My University, 2025)
Об'єктом дослідження є процес оптимізації маршрутів мандрівників із використанням методів машинного навчання. Метою роботи є розробка методології застосування алгоритмів машинного навчання для покращення точності та швидкості вибору оптимального маршруту. Методи дослідження включають аналіз існуючих підходів до побудови маршрутів, використання алгоритмів пошуку найкоротшого шляху (A*, Дейкстра), генетичних алгоритмів та нейронних мереж для прогнозування найефективнішого шляху з урахуванням історичних даних про трафік. У результаті роботи проведено порівняльний аналіз ефективності різних алгоритмів та розроблено теоретичну основу для системи оптимізації маршрутів, яка може бути використана в навігаційних сервісах та логістичних рішеннях. Практичне значення роботи полягає у можливості подальшої розробки інтелектуальної системи для планування поїздок, що підвищить ефективність транспортної навігації.
Keywords: оптимізація маршрутів; мандрівник; вибір оптимального маршруту