Розроблення моделі впливу параметрів фотополімерного 3D-друку на міцність виробу - Лисун, М. Д. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є процес виготовлення виробів за фотополімерною технологією друку із застосуванням різних параметірів експонування смоли. Предметом дослідження є вплив параметрів слайсеру та експонування фотополімерної смоли на твердостні характеристики виробів. Мета роботи – покращення механічних властивостей готових деталей за рахунок технологічних змінних та розроблення моделі впливу параметрів фотополімерного 3D-друку на міцність виробу. У роботі проаналізовано процеси полімеризації, що відбуваються у фотополімерних виробах під час експонування методом LCD-технології. Досліджено вплив технологічних параметрів друку – часу експонування, інтенсивності світлового потоку та довжини хвилі на формування твердості та інших механічних властивостей надрукованих моделей. Розглянуто сучасні методи оцінювання механічних властивостей фотополімерних матеріалів та вплив технологічних параметрів експонування на ефективність процесу полімеризації. Запропоновано статистичну регресійну модель, яка описує залежність твердості фотополімерних виробів від параметрів експонування та дозволяє прогнозувати результати друку за заданих режимів. Результати дослідження також узгоджуються з цілями сталого розвитку: ЦСР 4 “Якісна освіта”, ЦСР 9 “Промисловість, інновації та інфраструктура” та ЦСР 12 “Відповідальне споживання та виробництво” а саме п.12.4
Keywords: фотополімерний друк; 3D-друк; експонування смоли; слайсер