За технічних причин Електронний архів Харківського національного університету радіоелектроніки «ElAr КhNURE» працює тільки на перегляд. Про відновлення роботи у повному обсязі буде своєчасно повідомлено.
 

Публікація:
Математичне моделювання та аналіз споживання природного газу з використанням самоподібних структур

Завантаження...
Зображення мініатюри

Дата

2020

Назва журналу

ISSN журналу

Назва тома

Видавництво

Дослідницькі проекти

Організаційні підрозділи

Видання журналу

Анотація

Атестаційна робота присвячена аналізу та побудові моделі реального часового ряду споживання природного газу на газорозподільних станціях, в яких можуть бути присутні властивості самоподібності. На основі аналізу основних компонент та характеристик наявного часового ряду проведено його фрактальний аналіз, обчислені значення показника Херста на різних ділянках часового ряду, які підтвердили наявність властивостей самоподібності. Проведені із застосуванням середи MatLAB. Результати можуть бути застосовані для більш точного прогнозування обсягів споживання природного газу у майбутні періоди часу, з урахуванням встановлених властивостей.

Опис

Ключові слова

природний газ, обсяги споживання, часовий ряд, самоподібність, фрактальний аналіз, детрендований флуктуаційний аналіз, показник Херста

Бібліографічний опис

Максименко А. С. Математичне моделювання та аналіз споживання природного газу з використанням самоподібних структур : пояснювальна записка до атестаційної роботи здобувача вищої освіти на другому (магістерському) рівні, спеціальність 113 Прикладна математика / А. С. Максименко ; М-во освіти і науки України, Харків. нац. ун-т радіоелектроніки. – Харків, 2020. – 58 с.

DOI