За технічних причин Електронний архів Харківського національного університету радіоелектроніки «ElAr КhNURE» працює тільки на перегляд. Про відновлення роботи у повному обсязі буде своєчасно повідомлено.
 

Публікація:
Construction of a Stochastic Model for a Water Supply Network with Hidden Leaks and a Method for Detecting and Calculating the Leaks

Завантаження...
Зображення мініатюри

Дата

2019

Назва журналу

ISSN журналу

Назва тома

Видавництво

Eastern-European Journal of Enterprise Technologies

Дослідницькі проекти

Організаційні підрозділи

Видання журналу

Анотація

Розроблена стохастична модель водопровідної мережі з витоками, яка в порівнянні із запропонованими раніше моделями (без урахування витоків) більш адекватно описує процеси транспорту і розподілу води в системах водопостачання. При математичному моделюванні водопровідних мереж виникають труднощі, пов'язані з величезною розмірністю реальних водопровідних мереж, обмеженістю інформаційних ресурсів і оперативних даних, що не дозволяє досить адекватно оцінити параметри технологічного обладнання і структуру водопровідної мережі. Тому для реальної водопровідної мережі по її диктуючих точках будується еквівалентна схема, для якої проводяться всі подальші розрахунки. Задача побудови схеми еквівалентної водопровідної мережі складається з трьох задач: ідентифікації структури, параметрів і стану водопровідної мережі. Запропонований метод виявлення витоків заснований на порівнянні зміни величини напору на насосних станціях і в диктуючих точках водопровідної мережі. На базі стохастичної моделі водопровідної мережі з витоками розроблений метод розрахунку величини витоків, який полягає в наступному: знаючи напір води у вузлах еквівалентної водопровідної мережі і приблизні діаметри витоків у вузлах проводиться розрахунок нових значень напорів у вузлах еквівалентної водопровідної мережі. Далі знову розраховується величина витоку, знаючи новий напір у вузлі і діаметр витоків. Зробивши кілька таких ітерацій приходимо до висновку, що починаючи з деякого кроку величина витоків і напори у вузлах еквівалентної водопровідної мережі перестають змінюватися. Знаючи величину витоку і напір у кожному вузлі еквівалентної водопровідної мережі, визначаємо дійсний діаметр свищів у кожному вузлі. Запропонований метод виявлення розрахунку величини витоків не вимагає фінансових витрат або використання додаткового обладнання, він може застосовуватися у Водоканалах для виявлення і розрахунку величини витоків.

Опис

Ключові слова

водопровідна мережа, еквівалентна водопровідна мережа, стохастична модель, насосна станція

Бібліографічний опис

Tevyashev A. Construction of a Stochastic Model for a Water Supply Network with Hidden Leaks and a Method for Detecting and Calculating the Leaks/ A. Tevyashev, O. Matviyenko, G. Nikitenko// Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2019.–Vol. 6/4 ( 102 ). – P. 29–38.

DOI